Tre gode mindfulness-øvelser

Å praktisere minfulness trenger ikke være vanskelig. Her er tre gode mindfulness-øvelser som kan skape positive endringer i hverdagen.

Av: Gillian Godtfredsen, Melinda Merunada og Elisabeth Tanum. The Paradigm Academy.

– Vår visjon er at mindfulness er tilgjengelig for alle og praktiseres helt fra barnehagestadiet.
Vi ønsker mindfulness som obligatorisk pensum i skolen. Om dette skjer, kan barn allerede fra tidlig alder få en forståelse for hvordan tanker, følelser og atferd skapes. Vi ønsker at barn og voksne i større grad blir bevisst sine verdier og har tilgjengelig effektive mestringsverktøy for livets reise, sier forfatterne av boken Mindfulness for alle. Gillian Godtfredsen, Melinda Merunada og Elisabeth Tanum har samlet mer enn hundre enkle øvelser som passer alle som ønsker å komme igang med daglig mindfulnesspraksis. Her er tre av øvelsene.

Å takke
Det å takke er en fantastisk måte å praktisere mindfulness på. Du kan gjøre det når som helst, og hvor som helst. Det å bli bevisst på alt det du kan være takknemlig over, kan gi deg mange positive helsegevinster i hverdagen. Takknemlighet er en viktig verdi. Her er en enkel takkeøvelse som skaper fokus på det som er godt og vakkert i ditt liv i dag.

Sitt noen minutter i en behagelig stilling. Du kan gjerne ha en liten svai i ryggen hvis det hjelper deg å puste bedre. Observer pustebevegelsene dine… Legg merke til hvordan pusten beveger seg i nesen eller magen… Da blir pusten automatisk langsommere og dypere…  Det har en beroligende effekt som gjør det lettere å reflektere over ting.

Tenk over hva du kan være takknemlig for i dette øyeblikket?

Ta en pause og finn 10 ting du kan være takknemlig for akkurat nå. Ta den tiden du trenger. Gjør det langsomt og takk fra hjertet for alle 10… Legg merke til hvilken effekt det har på deg… Hvordan føles det i kroppen? Hvordan føles det å si takk? Hva var du mest takknemlig for? Hva er grunnen til det? Bruk noen minutter og la takknemligheten vokse i kroppen din. La takknemlighet bli en del av deg.

Gjenoppdag dine sanser
Denne lille øvelsen kan du gjøre når som helst i løpet av dagen din. Gå en sansetur ute i naturen, hvor du er helt i ro og tar inn de inntrykk som naturen sender deg. Vær oppmerksom på ulike ting i omgivelsene.
Se noe du aldri har sett før.
Hør noe du aldri har hørt før.
Duft på noe du aldri har duftet på. Smak på noe du aldri har smakt på.

Å observere ditt sinn
Å observere sinnet er en naturlig del av mindfulness. Sammen med tilstedevæ-relse i det som skjer akkurat nå, står det å kunne observere sinnet, som om du var en nøytral tilskuer, sentralt i praktisering av mindfulness. Du kan gjøre det hvor som helst. Du kan bruke en alarmklokke eller mobiltelefonen, og stille den inn på fra to til ti minutter for denne øvelsen.

«Ikke tro blindt på alt du tenker. Tanker er bare dét – tanker.» – Allan Lokos

Sett deg godt til rette og vend fokuset innover. Bruk litt tid til å finne en behagelig stilling. Rett din oppmerksomhet innover og vær helt stille et lite øyeblikk.

Hva foregår i sinnet ditt nå? La det som kommer bare dukke opp. Kanskje kommer det en tanke om noe du gruer deg til i morgen. I så fall, merker du tanken med ordet frykt. Kanskje streifer neste tanke innom en person du er glad i. Da merker du denne tanken med ordet glede. Kanskje får du lyst til å sjekke facebook-kontoen din, i så fall merker du denne tanken distraksjon.

Fortsett å legge merke til tankene som dukker opp helt til klokka ringer. Ved å observere sinnet på denne måten, skaper du et rom mellom deg selv og de tusener av tanker og sinnsstemninger som dukker opp i løpet av en dag. En stressfull tanke har ingen makt over deg dersom du ikke identifiserer deg med den. Ved å observere tankene dine på en objektiv måte, mister de samtidig kontrollen over deg. Du er fri.

Avslutt øvelsen med å si takk til deg selv.

Artikkelen er hentet fra Visjon nummer 3 2016.
Boken finner du på www.nocna.no eller bestilles i bokhandelen.

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.