Margit Sandemo: Et dramatisk åndsliv

Margit Sandemo har forlatt det fysiske verden. Hun ble 94 år. Med sine 185 bøker og 37 millioner solgte eksemplarer var hun en viktig døråpner for større åpenhet omkring åndelige opplevelser. 

Av Eirik Solum    Foto: Wikimedia Commons / Bjarne Thune

Margit Sandemo snakket åpent om kontakt med den andre siden, med åndevesener og krefter i naturen som normalt ikke anerkjennes. Noe som også er viktige ingredienser i hennes bøker.

Margit Sandemo døde 1. september, 94 år gammel. Hun rakk å skrive 185 bøker og selge hele 37 millioner. Mest kjent er «Sagaen om Isfolket», men hennes flerdimensjonale univers er også sterkt tilstede i hennes andre bøker. Sandemo begynte å skrive da hun var 40 år og fortalte at hun da hadde flere titalls bøker klare i hodet.

Sandemo ble født i Norge, men vokste opp i Sverige og skrev på svensk.

Det gode liv

Selv hadde Margit Sandemo en klar formening av hva som er det viktigste for å leve et godt liv:

– Jeg har alltid satt opp fire punkter: Hengivenhet, hensyn, lojalitet og humor.

Synsk

Det var en lege som først slo fast at Margit hadde spesielle evner. Dét var etter at hun ble lagt inn på sinnssykehus tre ganger, tidlig i 20-årene. Til slutt konstaterte legen: «Du er ikke sinnssyk, du er synsk.»

Han hadde hatt en rekke spesielle opplevelser med begivenheter Margit kunne beskrive, som forbløffet ham.

Dramatisk

Margit Sandemo var veldig bevisst at bøkene hennes ikke ville bli sett på som stor litteratur. Men hun visste nok også at historiene hun formidlet ville bli viktig for svært mange, som hadde en åpenthet for temaene hun skrev om. Sandemo hadde en kraftfull fortellerstemme.

Hun formidlet det hun kalte «eventyr for voksne» med både grufulle historier, troverdige beretninger fra mangfoldige liv – og et magisk gledesfullt univers.

Kanskje var det hennes eget dramatiske liv som var kilde til de unike historiene. I sin selvbiografi forteller hun om store gleder så vel som om grufulle opplevelser, blant annet flere voldtekter.

Som 11-åring tok hun livet av en mann som forgrep seg på henne, fortalte hun i et TV-program i 2007.

– Jeg slo den i hodet hans så blodet fløt. Jeg slo for å drepe, uttalte hun.

Hun opplevde også å være gravid uten å vite hvem faren var. Hvordan dette kunne ha seg forklarte hun med det hun kalte «Mørket», flere faser og øyeblikk i livet hun ikke hadde noen erindring om.

Senere ble det klart at faren var Asbjørn, som skulle bli hennes ektemann gjennom et langt liv.

Familie

Sandemo var datter av forfatter Anders Underdal (1880–1973) og lærerinne Elsa (1892–1967) av den svenske adelsslekten Reuterskiöld. Foreldrene fikk fem barn, hvorav Margit var det andre.

Margit hevdet at faren var uekte sønn av Bjørnstjerne Bjørnson.

Håndbak

Til Dagbladets Fredrik Wandrup oppsummerte Margit sitt liv slik:

«Mitt hovedpoeng er at når man blir voksen, kan man ikke lenger skylde på en dårlig barndom. Da må man ta ansvar for sitt eget liv. Det føler jeg at jeg har gjort.» Hun sa: «Jeg har alltid vært sterk. Hvis du vil, kan vi bryte håndbak

Det tok ikke Wanderup sjansen på.

*

 

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.