Lex van Someren: Sjelens musikk

“Jeg lager musikk som berører sjelen og hjertet. Musikk med en spirituell kjerne. Det er min gave,” sier Lex van Someren. Han er sanger, komponist og spirituell veileder. I november kommer han til Alternativmessen – Wellbeing festival – på Lillestrøm.

Av Eirik Svenke Solum

Å åpne opp for sjelens essens og kontakten med de dypere lagene i oss selv er kjernen i alt Lex van Someren gjør som kunstner. Med forestillinger, konserter, kurs og retreats støtter han mennesker på den indre reisen. Musikken hans har berørt mennesker over hele verden.

– Å skape musikk som berører sjelen og hjertet har alltid vært kjernen for meg som kunstner. Og å formidle det på en måte som er tilgjengelig for mange, sier Lex.

– Musikk som kommer fra et spirituelt sted har den egenskapen at den kan kommunisere direkte til følelsene våre, og gå forbi det rasjonelle. Slik kan vi få en dypere kontakt med vår guddommelig kjerne, som finnes i oss alle. Å invitere mennesker til å åpne sjelens rom i seg, til det åndelige nivået, er det jeg brenner for.

_ERO4017Åndelig støtte

– Når jeg skaper og framfører musikk, er jeg som en kanal, hvor jeg åpner opp og lar musikken strømme gjennom meg. Jeg kjenner godt når musikken som kommer har potensial til å berøre på et dypt plan. Noen ganger ber jeg om støtte fra mine åndelige veiledere før konsertene. Og vet at jeg får støtte.

Under sine konserter bruker Lex også mye bevegelse. Det er en del av uttrykket.

– Det jeg formidler er også en form for energiarbeid, hvor energien flyter gjennom meg og i salen. Da er det spesielt viktig at jeg har en sterk forbindelse med meg selv og min spirituelle kjerne.

Jeg fremfører både musikken fra platene mine og improviserer – med stemmebruk, krystallboller og andre instrumenter. Det gjør at det som oppstår i feltet kommer igjennom.

Hellig kunst

– Du beskriver flere steder musikken din som ”sacred art”. Hva legger du i det?

– Jeg liker de engelske ordene ”divine” og ”sacred”. Bruker vi ordet ”sakral”, så blir det ofte assosiert med kirken og dogma. Det kan skape misforståelser. Det norske ordet ”hellig” gir kanskje også andre assosiasjoner enn ”sacred”?

Min musikk er for meg er uansett hellig, i den forstand at det handler om healing. Som kommer av samme ordstamme, som betyr helhet. Sacred art er kunst som forbinder deg med en større helhet i tilværelsen, med alt det skapte. Det ligger også en viss grad av hengivelse i det. Hengivelse til en guddommelig kraft og til kjærlighet. Til noe som er større enn oss selv, større enn egoet og det personlige.

Spirituell utvikling

– Hvordan begynte din vei til å bli utøvende kunstner?

– Musikk har vært viktig for meg fra jeg var barn. Jeg så alltid for meg at jeg skulle bli musiker. Men jeg begynte ikke virkelig å utvikle meg som musiker før jeg var 28, siden jeg var veldig opptatt av idrett som ungdom. Min åndelige utviklingsreise begynte da jeg var 21.

Jeg fikk etter hvert undervisning i stemmebruk, og oppdaget potensialet som lå i stemmen.

Da jeg bodde i Norge, årene 1985-1993, var jeg mye i naturen og begynte å komponere mye musikk. Norge var veldig inspirerende for meg, og ga mye musikalsk inspirasjon. Norge ga meg også mye healing og var veldig utviklende for meg som menneske.

I denne tiden jobbet også Lex som teaterklovn, hvor han dessuten brukte mye musikk og sang. Og han begynte å holde konserter.

– Det var stadig flere som spurte om musikken min var tilgjengelig på plate. Min første CD kom ut i 1993 og ble utgitt i Tyskland, gjennom et anerkjent new age-plateselskap.

_MG_0013Egen vei

– Har du opplevd noen vendepunkter i livet som har brakt deg dit du er i dag?

– Jeg har helt klart hatt mange viktige opplevelser i livet som har endret meg. Da jeg var barn, var min mor opptatt av spiritualitet og det åndelige. Hun lærte meditasjon, mens jeg syntes det virket rart. Men hun var en viktig impuls tidlig i livet mitt.

Da jeg litt senere begynte å reflektere mer omkring livet og hvem jeg ønsket å være, våknet min egen interesse for det spirituelle. Jeg begynte på en meditasjonsskole i Nederland.

Så opplevde jeg en sterk livskrise, da jeg gjennomgikk en skilsmisse med min første kone. Jeg bestemte meg for å reise til Oshos ashram i Pune i India. Moren min hadde allerede vært der to ganger. Dermed var dét det første jeg tenkte på, siden jeg kjente jeg trengte noe.

Jeg var der i tre måneder. Det var mye terapi, healing, sang og mye bevegelse og dans. Det ble et gjennombrudd for meg. Et nytt liv begynte for meg. Jeg kom i kontakt med hvem jeg virkelig er, jeg så hva livet betyr for meg og hvordan jeg ønsker å bruke det. Kunstneren i meg ble født på nytt.

Før jeg reiste til Osho, var jeg dessuten mye i økosamfunnet Findhorn i Skottland. Jeg tok del i de første årene av etableringsfasen. Blant annet var jeg med på å bygge deres Universal Hall. Denne tiden var helt klart også et vendepunkt.

I kontakt

Livsveien og erfaringene er også en kraftfull kilde til det kreative, forteller Lex.

– Jeg er i sterk kontakt med min egen kjerne, min sjel, og jeg kjenner jeg er på plass i mitt indre hjem nå. I fred med meg selv. Det har vært en lang vei, men denne veien er også en kilde til kreativitet og ny vekst. Uttrykket i musikken er nok det samme, men jeg har utviklet meg som kunstner. Jeg har blitt mye friere i meg selv og i stemmen.

De siste årene har Lex dessuten arbeidet mer med mantrasang.

– Mantraplatene jeg har laget er slik at man kan synge med, i tillegg til at det er musikalsk interessant å lytte til. I Tyskland og Sveits har jeg egne kvelder med mantrasang, og jeg ser at det er et stort behov for slike samlinger. Det kan være sterke opplevelser og gi en erfaring av en forbindelse med hverandre og universet.

Retreats på Bali

Når Lex ikke holder konserter og arbeider med musikk holder han kurs og retreats. Siden 2005 har han tatt med grupper til vakre Bali i Indonesia.

– Hver sommer har jeg ledet en ti-dagers retreat på Bali – Sjelens essens. Som med musikken, jobber jeg med å støtte mennesker i å finne veien i seg selv, sin indre styrke, kreativitet og en åndelig kontakt.

Det fleste av oss har noen indre ”vegger” og tillærte mønstre, som skaper skille mellom det indre og det ytre. Som kan trenge healing og støtte for åpnes. Dette arbeider vi med.

Jeg bruker mye av min egen musikk, i tillegg til bevegelse og dans. Det er viktig å skape jording og å integrere det spirituelle i kroppen. Slik kan sjelen virkelig ta bolig i kroppen.

På messen

Nå gleder Lex seg til å komme tilbake til Norge. Da han bodde her, var han et viktig innslag på Alternativmessene i Oslo.

– Jeg gleder meg veldig til å treffe igjen menneskene i Norge, som jeg liker så godt. Jeg opplever at dere er åpne for sannheten og det åndelige. Selv om mange nok er tilbakeholdne med å snakke åpent om det. Likevel er det så sterkt til stede.

Denne spirituelle tilstedeværelsen kan ha å gjøre med nærheten til naturen og at det er en ro hos dere. Landet er ikke så tett befolket. Dessuten opplever jeg nordmenn som vennlige – dere har en varm menneskelighet.

De store messene var veldig viktige for meg i så mange år og formet meg som kunstner. formet meg som kunstner. Der fikk jeg mulighet til å erfare kontakten med et publikum. Det var alltid en sterk opplevelse. Det var også så mye mennesker der. Jeg gleder meg til å komme tilbake!

Norge er som et andre hjem for meg.

**

JOE_9824_2Om Lex Van Someren

Kunstner, komponist og danser, født i Nederland. Bosatt i Tyskland.
Lex van Someren bodde i Norge i årene 1985-1993.

Han har mer enn 30 plateutgivelser bak seg, med musikk med spirituelt innhold.

Tidligere har han også jobbet som teaterklovn og performancekunstner. I dag holder Van Someren også flere kurs, i tillegg til egne retreats på Bali.

Lex van Someren kommer til Alternativmessen i Lillestrøm 4.-6. november. Med konserter hver dag.

Her er mer av hva du kan oppleve på Alternativmessen Wellbeing Festival 4.-6. november, på Lillestrøm!

 

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.