Sacred Music Festival

Drammen Sacred Music Festival byr på helt unike opplevelser, med et program der artister og tradisjoner fra hele verden møtes. I år fikk vi bl.a. kirkekonserter med Mari Boine og jazzlegenden Hermeto Pascoal, tradisjonelle ritualer og musikk fra både Madagaskar, Amazonas og Cuba. Magasinet Visjon var med som samarbeidspartner ved årets festival.

Av Eirik S. Solum, foto: DSMF

Blant artistene ved Sacred Music Festival i år var Mari Boine, som ga en sjelden og fantastisk kirkekonsert. Hun ble introdusert av sokneprest og styreleder ved festivalen, Ivar Flaten.

Sacred Music Festival

– Med Drammen Sacred Music festival vil vi vise skjønnheten og kraften i de ulike tradisjonenes musikk og verdier, sier Flåten. – Med sin musikk berører Mari Boine noe av det mest grunnleggende i oss.

Festivalen foregikk både i Strømsø kirke og ved Union Scene.

Pascoal

En annen av artistene som produsent Richardo Sanchez var ekstra stolt av å ha fått til festivalen, var jazz- og improvisasjonslegenden Hermeto Pascoal. Den nå 76 år gamle musikeren har spilt med artister som Miles Davies og har overrasket verdenspublikummet med ganske uvanlige ideer og instrumenter. Ved kirkekonserten i Drammen spilte han på alt fra lekebamser, kaffekanner og et vannfylt barnebasseng – til kirkeorgel, fløyte og flygel.

Det er hele tiden spontant og det man trygt kan kalle lekent. Samtidig som han briljerer med musikalitet og meloditeft. Det er ikke rart at denne mannen har blitt kalt “verdens viktigste nålevende musiker” av internasjonal musikkpresse.

Sacred Music Festival

– Jeg er 76 år og jeg forsøker fortsatt å gå nye veier med musikken. Gud sier til meg; ikke gi opp. Han sier til meg at musikk er fylt med mye kjærlighet og at vi med den kan gjøre så mye godt i verden, sier Hermeto Pascoal fra scenen i Strømsø kirke. Han avbryter gjerne seg selv og spillet sitt for å si oss et og annet. På portugisisk, som må oversettes, før han ivrer inn i neste påfunn.

Mot slutten av konserten henter han opp prest Ivar Flåten på scenen for å gi han en stor klem og takke for at han fikk lov til å utfolde seg med sin musikk i kirka.

– Men nå må du synge litt! utbryter Pascoal. – Og jeg skal spille, så vent litt, sier han før han ber om litt støtte for å komme seg ned til krakken ved kirkeorgelet.

– Værsågod! roper han til Flåten, som tar utfordringen på strak arm. Med sikker og god stemme begynner han på salmen “Eg veit i Himmelrik en borg”. Pascoal lytter noen sekunder og prøver seg litt fram for å finne tonearten og akkompangerer Flåten – på sin egen måte. Det blir vakkert og skaper stående applaus i kirka.

Sacred Music Festival

Barn og dialog

Et viktig element ved festivalen er å bidra til dialog og møter mellom ulike trosretninger og kulturer. Dette gjøres både ved å skape konserter der musikere fra ulike tradisjoner møtes i “jam” eller som i den store fredskonserten som avsluttet festivalen. Her bidro både et muslimsk barnekor, sikher som spilte religiøst forankret musikk, en duo fra Madakaskar og ensamblet Lucumi Oni som fikk publikum med i cubanske Yoruba-ritualer.

– Vi ønsker å bidra til at vi mennesker møtes i vår forskjellighet og å skape toleranse på tvers av kulturer og trosretninger, sier Richardo Sanchez (bildet).

Sacred Music Festival

Flere av artistene var også med på å skape et mangfoldig barne- og familiearrangement. Her kunne alle få påsatt en passende turban etter eget fargeønske – eller høre musikk og fortellinger fra hele verden. Det var tromme-workshops, kunstutstillinger og god mat.

 

Framtid

– Det er fantastisk å se at festivalen vokser og vokser for hvert år. Vi håper å se dere alle igjen ved neste års festival, tredje uke i september! avsluttet prest Ivar Flåten fra scenen.

Neste år vil magasinet Visjon også være en samarbeidspartner for Drammen Sacred Music Festival.

www.drammensacred.no

Se flere bilder (foto: Drammen Sacred Music Festival/ Tom Atle Bordevik):

Sacred Music Festival

Sacred Music Festival

Sacred Music Festival

Sacred Music Festival

Sacred Music Festival

Sacred Music Festival

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.