VEDIC ART – skaperkraft i kunsten og livet

Ingvild Wærhaug er kunstner, dekoratør og kursholder. Mange har sett hennes utsmykkinger med malt rispapir og blomster på Alternativmessen i Oslo. Hun holder også workshops i ”Vedic Art”, en naturlig måte å uttrykke seg kreativt – uten fokus på prestasjon.

Av Johanne Woll

En smilende Ingvild Wærhaug viser meg inn i flotte, lyse lokaler ved Akerselva. Det sitter allerede en dame ved et bord og tegner med store, raske bevegelser. Hun hilser når jeg kommer inn, men fordyper seg raskt i arbeidet igjen. På veggene rundt oss henger det farvesterke bilder og tegninger. Nå skal jeg på kurs i Vedic Art, og jeg ber Ingvild fortelle meg mer om denne forholdsvis nye kunstbevegelsen.

– Vedic Art bygger på prinsipper fra den gamle vediske kunnskaps-tradisjonen. Det er en måte å komme i kontakt med den skapende kraften i deg selv på gjennom kunstnerisk kreativitet. Det er naturlig for mennesket å uttrykke seg kreativt. Vedic Art lærer ingen å male men, hjelper deg å huske hvordan du maler, begynner Ingvild som er opptatt av at dette ikke skal være preget av prestasjon og resultater.

– Her stilles ingen krav til teknikk eller resultat, det viktigste aspektet er hvert enkelt individs mulighet til å skape fra sin innerste kilde. En lærer vil aldri rette på deg, oppgavene du får kan ikke gjøres feil, det dreier seg om at den enkelte skal finne sitt eget uttrykk og sin egen forståelse. Du er unik, og det finnes ingen som kan gjøre det du gjør utenom deg selv. Gjennom å åpne døren til sin egen skapende kraft åpner man for sin høyere visdom og kunsten som skapes er en gjenspeiling av ditt eget indre landskap. Denne kraften kan du ikke bare bruke for å skape kunst men også for å skape ditt liv. De 17 prinsippene du får, tar deg på en reise gjennom den skapende prosess. Denne prosessen er den samme om du maler et bilde, lager et klesplagg, baker et brød eller skaper ditt eget liv.

 

Å male fra hjertet

– Vedic Art er ikke teori og kan ikke læres gjennom ord, derfor skjer all overlevering muntlig. Prinsippene skal ikke læres, men erfares praktisk og slik vekke opp ditt indre potensial. Du kan om så glemme prinsippene så snart du har hørt dem. Det er hjertet som skal berøres her, ikke intellektet. I dagliglivet bruker vi hovedsakelig den analytiske venstre hjernehalvdelen, men i Vedic Art får vi brukt den kreative høyre hjernehalvdel gjennom å male fullstendig uten tanke for teknikker og resultat. Dette skiller Vedic Art fra den tradisjonelle kunstscenen som fokuserer på tekniske ferdigheter og appellerer til intellektet.

– Du er jo en tradisjonelt utdannet kunstner selv med flere store utstillinger bak deg, hvorfor valgte du å bli Vedic Art-lærer?

–  I 2006 møtte jeg en kunstner med arbeider som virkelig rørte meg. Han malte etter prinsippene. Jeg hadde en veldig tiltrekning til dette, så rett etterpå dro jeg på mitt første kurs. Jeg kjente umiddelbart en enorm glede og følte at jeg endelig hadde funnet det jeg alltid hadde savnet i utdanningen min, et verktøy for å virkelig komme i kontakt med min kreative kraft. Det var til å begynne med vanskelig for meg å legge bort teknikkene og trangen til å prestere. Men da jeg kom over den kneiken, fant jeg en glede i arbeidet jeg ikke hadde opplevd før.  Etter dette første kurset tok jeg hele utdanningen så raskt som mulig og holder nå kurs selv.

 

VEDIC ART – skaperkraft i kunsten og livet

Kunst som selvutvikling

– Vedic Art er for alle som ønsker å bruke sin kreativitet og komme i kontakt med sin skapende kilde. Det spiller ingen rolle om du er utdannet kunstner eller om du aldri har holdt i en pensel før, kilden er der for alle uavhengig av bakgrunn. De vediske skriftene er ikke knyttet til en bestemt religion så alle kan male Vedic Art uansett hvilken religion eller lissyn du har. Gleden over å skape er den samme, og det er dette vi alle ønsker å oppleve. Dette er ikke en utdanning for kunstnere, men en personlig reise. Noen vil kanskje velge kunstens vei etter et kurs i Vedic Art, og andre bruker kunsten for å holde skaperkraften og skapergleden levende i sitt eget liv. Det vil hjelpe deg å se at alle er vi medskapere i livet. De fleste kursdeltagerne mine er fra alternative miljøer, mennesker som jobber med selvutvikling og har sett verdien i denne retningen.

De 17 prinsippene er en vei som vil utvide din bevissthet og øke din livskvalitet.

I Vedic Art er det den skapende prosessen som er viktigst, bildene er et biprodukt av dette. I den skapende prosessen vil du finne veien tilbake til deg selv og din indre kilde av kunnskap.

 

Indisk kunnskap i svensk landskap

– Hva er bakgrunnen for at Vedic Art-tradisjonen nå begynner å bil populær her i Vesten?

– Tross sitt indiske opphav, var det faktisk en svenske som startet undervisning av Vedic Art. Inderen Maharishi Mahesh Yogi er kjent som mannen som brakte Transcendental Meditasjon til Vesten. Han ga også gamle vediske prinsipper for å skape kunst til den svenske kunstneren Curt Källman og ba han grunnlegge en kunstskole basert på disse prinsippene. I 1988 startet Curt Källman opp sin skole på Öland i Sverige. Skolen har nå har trukket tusenvis av elever fra hele verden som ønsker å lære Vedic Art. På sommerstid vil tidligere elever samles her i store låver for å male sammen i det vakre ölandske landskapet. Curt Källman ønsker ikke at Vedic art skal bli en organisasjon, da organisasjoner alltid vil bryte sammen på et tidspunkt. Som lærer står du fritt til å gi kunnskapen videre om du ønsker, den eneste regelen er at alt skal overleveres muntlig. Denne mangelen på organisasjon gjør det vanskelig å si hvor utbredt Vedic art har blitt, men det finnes nå lærere i de fleste europeiske land. Jeg flytter selv til New York nå og vil holde kurs både her i Oslo og i New York fremover. Så vidt jeg vet vil jeg være den første Vedic Art-lærer i New York, og jeg er veldig glad for muligheten til å spre denne kunnskapen videre. Jeg har også tanker om å starte mitt eget galleri der, et galleri for  Vedic art og kunst som rører hjertet.

 

VEDIC ART – skaperkraft i kunsten og livet

Den kreative prosessen

– Husk at oppgavene jeg gir dere nå står dere fritt til å tolke akkurat som dere ønsker. Dette er et fristed fra forventninger, og den eneste regelen er at ingen kan kommentere hverandres bilder. Kunsten vi skaper her er ditt personlige uttrykk, og dette skal være fritt for utvendig innflytelse, sier Ingrid når hun deler med oss det første prinsippet.

Til å begynne med kjenner jeg et behov for å prestere og gjøre oppgavene ”riktig”, men dette gir fort slipp. Snart er jeg er dekket i malingsflekker, og tid og rom forsvinner når jeg fordyper meg i den kreative prosess. Jeg starter med et enkelt penselstrøk, og før jeg vet ordet av det har jeg et ferdig maleri foran meg. Først når jeg er ferdig, ser jeg hva jeg har skapt, og resultatet overrasker meg mange ganger.  På slutten av hver kursdag er jeg utslitt, men lykkelig. Jeg henger bildene på veggen hjemme og kjenner en varm glede over å være omgitt av min egen skaperkraft.

”Jeg har så lyst til å leke gjemsel med menneskene,” sa Gud. ”Jeg spurte englene mine hvor de tror det er best å gjemme seg. Noen mente på havets bunn, andre på det høyeste fjell, noen syntes baksiden av månen var det beste gjemmestedet, mens andre foreslo en fjern stjerne. Men du, min kjære vismann, hva sier du?” Den vise tenkte seg om en liten stund. Så sa han: ”Gjem deg i menneskenes hjerte. Det er det siste stedet de vil finne på å lete.”

 

www.ingvildwaerhaug.com

 

***

VEDIC ART – skaperkraft i kunsten og livet

Vedic Art lærer ingen å male, nei, Vedic Art er en måte å huske hvordan man maler.

Ikke bare å huske hvordan kunst skapes. Fra første stund man hører de 17 vediske prinsippene for kunst, begynner man å huske hele historien om livet. Hvor vi kommer fra og hvor vi skal.

Vedic Art er et navigasjonskart. Bruk kompasset i din hjerne til å finne fredens kammer i ditt hjerte. Når du dypper din pensel i lys, rom og lykke, vil evigheten bli avbildet.

Når du entrer ditt kunstverk – i din selvrefererende dialog – vil du finne koden til hvordan livet kan leves og hvordan et kunstverk kan åpne dører i himmelen og på jorden.

– Curt Källman, grunnlegger av Vedic Art-skolen.

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.