Yoga: 5 punkter for et bedre liv

I denne spalten presenterer Jon Otterbeck, som er hovedlærer ved Yogasenteret, gode innsikter og tips for en sunn og helhetlig livsstil, basert på klassisk yoga i Sivananda-Satyananda-tradisjonen.

Av Jon Otterbeck, yogasenteret.com

Bli abonnent på Visjon – 4. utg i året –og få bladet rett hjem i posten! Nå får du også med Don Miguel Ruiz bok “De fire leveregler”, fritt tilsendt! Klikk her!

Ved grundig observasjon av menneskers livsstil og behov kan vi sammenfatte den gamle visdommen som finnes i yoga i fem grunnleggende prinsipper, som lett kan innarbeides i hverdagen og gi grunnlag for en sunn livsstil.

Disse fem prinsippene er også grunnlaget i Sivananda-Satyananda-tradisjonen og den yoga vi praktiserer ved våre yogakurs.

De fem punktene

1: Riktig øvelse (Asanas) fungerer som jevnlig «smøring» av ledd, muskler og andre deler av kroppen. Øvelsene øker sirkulasjon og fleksibilitet. Asanas gir ikke bare fysiske resultater, men de er også mentale øvelser for konsentrasjon og meditasjon, og fremmer optimal helse.

2: Riktig pust (Pranayama) forbinder kroppen med solar plexus, hvor mye potensiell energi ligger lagret. Ved spesifikke pusteteknikker kan denne energien frigjøres og gi styrke både til det fysiske og det mentale.

3: Riktig avspenning. Shavasana og Yoga Nidra dybde-avspenning er viktig for å holde kroppen frisk og sinnet avspent. I yoga fokuseres det på tre nivåer av avspenning – fysisk, mental og åndelig.

4: Riktig diett handler om å spise med bevissthet. Man velger mat som har den mest positive effekten på kropp og sinn, og minst negativ effekt på miljøet og seg selv.

5: Positiv tenkning og meditasjon (Vedanta og Dhyana) lindrer stress og etterfyller energi. Det er kjent at meditasjon forbedrer konsentrasjonen og skaper balanse i sinnet og gir mental styrke. Meditasjon er gunstig for alle, spesielt om man lever et hektisk, stressende liv.

*

Om Yogasenteret

Yogasenteret drives av yogalærer Jon Otterbeck. Fokuset er klassisk yoga. Han har arrangert kurs i klosteret klosteret Abbazia di San Pietro i Umbria i Italia siden 2004, har 3,5 års fagutdanning og 30 års erfaring med yoga. Jon er leder i Norsk Yogalærforbund.

www.yogasenteret.com

Kommentarer

commentarer

Comments are closed.